Nie wyobrażamy sobie jesiennych obiadów bez rozgrzewających zup. Taki jest właśnie m.in. ten warzywny chowder – bardzo sycący, gęsty, słodki i rozgrzewająco ostry. No i oczywiście u nas w wersji light. 🙂 Oryginalnie chowder to zupa z ryb lub owoców morza, popularna w kuchni anglosaskiej. Z dużą ilością śmietany, mleka lub zasmażki. W tej wersji nie znajdziesz ryb i jest o wiele prostsza w przygotowaniu niż ta tradycyjna, ale równie pożywna.
Składniki
6 PORCJI | 1 PORCJA: ok. 230 kcal
- 1 średni kalafior
- 1 batat
- 2 średnie kukurydze
- 1 por
- 1 szalotka
- 2 szklanki bulionu
- 0,75 litra mleka owsianego lub ryżowego
- ok. 0,5 papryczki chili (w zależności od upodobań dot. ostrości)
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- opcjonalnie: na każdą porcję 1 łyżeczka startego żółtego sera do podania
Przygotowanie
- Por pokroić na półplasterki, batata w kostkę, a kalafiora na małe różyczki. Szalotkę i chili posiekać. Od kolb kukurydzy odciąć nasiona. Kolba nie będzie potrzebna. 🙂
- W garnku, na maśle, chwilę podsmażyć szalotkę, chili i pora. Dodać kalafiora, kukurydzę i batata, a także ziele angielskie, liście laurowe i wędzoną paprykę. Dolać kilka łyżek bulionu i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Zalać mlekiem i bulionem (zupa powinna być gęsta, więc płynów można dodać trochę mniej lub więcej, w zależności od potrzeby). Gotować przez ok. 15-20 min., aż kalafior będzie miękki.
- Pod koniec gotowania dodać gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz pieprzem. Po przelaniu na talerz, można posypać odrobiną startego żółtego sera.