Dla wielu osób flaczki to smak dzieciństwa i wspomnienie dawnych domowych imprez. U innych sama świadomość zawartości tej zupy sprawia, że nie podejdą oni do talerza nawet na metr. Te “flaczki” przypasują jednak nawet tej drugiej grupie, ponieważ ich głównym składnikiem są boczniaki. I nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze zdrowo. Grzyby te są bogate m.in. w dobrze przyswajalne białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także B-D-glukan o działaniu przeciwnowotworowym.
Składniki
- 500 g boczniaków
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ⅓ korzenia selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 litra wody
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Boczniaki oczyścić i pokroić w paski.
- Pietruszkę, marchew i selera obrać i pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
- W dużym garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i boczniaki, a także liście laurowe i ziele angielskie.
- Dusić przez ok. 15 min. na małym ogniu. Dodać imbir, gałkę, paprykę i wodę. Posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, doprawić solą i pieprzem.
Zobacz także: Czas na grzyby! Czy warto je jeść i na co uważać?