Gdy jest zimno, potrzebujemy czegoś konkretnego na obiad. I takie właśnie jest to danie. Na zimowy głód polecamy makaron z kiełbasą i pomidorami.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 380 kcal (bez parmezanu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 100 g makaronu razowego (np. spaghetti albo penne)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 90 g kiełbasy, np. śląskiej
- sól, pieprz, oregano
- opcjonalnie: 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie
- Zdjąć skórę z kiełbasy, a mięso pokruszyć palcami do miski.
- Pomidory naciąć nożem na krzyż z jednej strony, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po ok. 2 minutach wylać wodę, a warzywa obrać ze skórki.
- Spryskać oliwą patelnię o grubym dnie i zrumienić na niej mięso. Kiedy zacznie zmieniać kolor, dodać rozgniecione ząbki czosnku, a po chwili pomidory w całości.
- Smażyć, aż mięso nabierze ładnego, złotego koloru, a pomidory zaczną mięknąć. Rozdrobnić je łyżką lub szpatułką do smażenia.
- W międzyczasie ugotować makaron al dente. Pod koniec gotowania odlać ok. 1/3 szklanki wody. Po odsączeniu makaron spryskać odrobiną oliwy.
- Sos do makaronu doprawić solą, pieprzem i oregano. Przełożyć do niego makaron, wszystko wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Posypać pietruszką.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: