Skip to content Skip to footer

Makaron z kiełbasą i pomidorami

Gdy jest zimno, potrzebujemy czegoś konkretnego na obiad. I takie właśnie jest to danie. Na zimowy głód polecamy makaron z kiełbasą i pomidorami.

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 380 kcal (bez parmezanu)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 100 g makaronu razowego (np. spaghetti albo penne)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 90 g kiełbasy, np. śląskiej
  • sól, pieprz, oregano
  • opcjonalnie: 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie

  1. Zdjąć skórę z kiełbasy, a mięso pokruszyć palcami do miski.
  2. Pomidory naciąć nożem na krzyż z jednej strony,  włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po ok. 2 minutach wylać wodę, a warzywa obrać ze skórki.
  3. Spryskać oliwą patelnię o grubym dnie i zrumienić na niej mięso. Kiedy zacznie zmieniać kolor, dodać rozgniecione ząbki czosnku, a po chwili pomidory w całości.
  4. Smażyć, aż mięso nabierze ładnego, złotego koloru, a pomidory zaczną mięknąć. Rozdrobnić je łyżką lub szpatułką do smażenia.
  5. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Pod koniec gotowania odlać ok. 1/3 szklanki wody. Po odsączeniu makaron spryskać odrobiną oliwy.
  6. Sos do makaronu doprawić solą, pieprzem i oregano. Przełożyć do niego makaron, wszystko wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Posypać pietruszką.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

dieta online_Makaron z kiełbasą i pomidorami
dieta online: makaron z kiełbasą i pomidorami

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź