Szakszuka to danie z Bliskiego Wschodu, które staje się coraz bardziej popularne także u nas. Nic dziwnego: jest konkretnie, jest na ciepło, jest zdrowo i jest pysznie – czyli idealne śniadanie na dzień pełen wyzwań.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 305 kcal
- 1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory obrane ze skóry
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 4 jajka
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- szczypta chili, sól
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, a następnie również czosnek. Dodać pokrojone pomidory i smażyć na średnim ogniu, aż odparuje z nich sok i masa trochę zgęstnieje. W międzyczasie doprawić chili, kuminem i solą.
- W 4 miejscach na patelni zrobić wgłębienia i delikatnie wbić do nich jajka. Doprawić je solą. Patelnię przykryć pokrywką i czekać aż jajka się zetną.
- W miseczce wymieszać tahini, sok z cytryny, jogurt i odrobinę wody, aby całość była kremowa, ale jednocześnie dość płynna. Gotową szakszukę posypać świeżą bazylią i polać sosem na bazie tahini.
Zapisz na Pintereście i zachowaj na później: