Szpinak, ser, wędzony kurczak i suszone pomidory… a to wszystko zapieczone na wierzchu pysznej, chrupiącej tarty… Czy może być lepiej…? Wypróbuj ten przepis.
Składniki
4 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 280 kcal
Ciasto:
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżki wody
- szczypta soli
Farsz:
- 6 garści świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 0,25 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Pozostałe składniki:
- 100 g kurczaka wędzonego
- 4 suszone pomidory w zalewie z oleju
- 4 łyżki tartego sera żółtego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka 2%
Przygotowanie
- Ciasto zagnieść, uformować kulkę i na 30 min wstawić zawinięte w folii do lodówki.
- Przygotować farsz: czosnek posiekać, podsmażyć na patelni, dodać szpinak i dusić kilka minut, żeby odparował nadmiar wody. Doprawić do smaku.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy do tarty. Ponakłuwać widelcem, żeby w trakcie pieczenia ciasto nie wyrosło. Piec w 200 st. C przez 10 min, do momentu zrumienienia ciasta.
- Blaszkę wyciągnąć z piekarnika, nałożyć farsz szpinakowy, pokrojonego w plasterki kurczaka, kawałki suszonych pomidorów i posypać serem. Całość zalać rozbełtanym jajkiem z mlekiem i zapiekać przez kolejne 10 min.