Jeśli lubisz bliskowschodnie smaki, to coś dla Ciebie. Totalna wegetariańska pychota: pieczony kalafior i bakłażan z harissą, halloumi, czerwoną soczewicą i sosem jogurtowo-tahinowym.
Składniki
4 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 445 kcal
- 800 g kalafiora
- 1 bakłażan (ok. 240 g)
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera halloumi
- 1 łyżka pasty tahini
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 180 g czerwonej soczewicy
- 80 g jogurtu naturalnego
- 2 garści świeżej kolendry
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki harissy
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- W tym czasie kalafior pokroić na steki grubości ok. 2 cm. Bakłażana pokroić w plastry i posolić, odstawić na 15 minut.
- Harissę wymieszać z papryką i 1,5 łyżki oliwy. Można też dodać trochę wody, aby rozrzedzić masę. Marynatą posmarować kalafior i bakłażana, warzywa doprawić solą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut (w połowie czasu warzywa obrócić).
- Halloumi pokroić na plastry, a następnie na mniejsze kawałki i dołożyć do piekarnika na ostatnie 5 minut pieczenia.
- W międzyczasie posiekać cebulę i czosnek. Podsmażyć je na patelni, na rozgrzanej oliwie. Dodać kmin rzymski, soczewicę, 1 szklankę wody i pomidory. Można też dodać jeszcze trochę harissy, aby zaostrzyć smak. Gotować przez ok. 15 min., co jakiś czas mieszając. Doprawić solą. Na wierzchu ułożyć upieczone warzywa i ser. Posypać kolendrą. W miseczce wymieszać jogurt, tahini i szczyptę soli. Dressingiem polać całe danie.