Ajapsandali to gruziński gulasz z bakłażana, który troszkę przypomina nasze leczo. Nie ma tu mięsa, ale spokojnie nasyci nawet przy dużym głodzie.
Składniki
4 PORCJE
- 1 duży bakłażan
- 2 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 mała papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- pęczek świeżej kolendry
- pęczek pietruszki
- 0,5 łyżeczki kuminu
- szczypta szafranu
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
- szczypta cukru
- szczypta cząbru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Bakłażana pokroić na plasterki, oprószyć solą i odstawić. Ziemniaki również pokroić na cieniutkie plasterki, a paprykę w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek i chili posiekać.
- Na odrobinie oliwy podsmażyć cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zeszkli, odłożyć ją do miseczki.
- Dolać resztę oliwy i wrzucić pozostałe warzywa. Smażyć ok. 7 -10 minut, co trochę mieszając. Dodać podsmażoną cebulę z chili i czosnkiem oraz pomidory.
- Zalać szklanką wody.
- Na suchej patelni uprażyć kozieradkę i ziarna kolendry. Wszystkie przyprawy dodać do warzyw.
- Dusić ok. 40 min., doprawić solą i pieprzem, a przed podaniem posypać świeżą kolendrą i pietruszką.