DANIA GŁÓWNE

Ajapsandali – gruziński gulasz z bakłażana

Ajapsandali to gruziński gulasz z bakłażana, który troszkę przypomina nasze leczo.  Nie ma tu mięsa, ale spokojnie nasyci nawet przy dużym głodzie. 

Składniki

4 PORCJE

  • 1 duży bakłażan
  • 2 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek pietruszki
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
  • szczypta cukru
  • szczypta cząbru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokroić na plasterki, oprószyć solą i odstawić. Ziemniaki również pokroić na cieniutkie plasterki, a paprykę w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek i chili posiekać.
  2. Na odrobinie oliwy podsmażyć cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zeszkli, odłożyć ją do miseczki.
  3. Dolać resztę oliwy i wrzucić pozostałe warzywa. Smażyć ok. 7 -10 minut, co trochę mieszając. Dodać podsmażoną cebulę z chili i czosnkiem oraz pomidory.
  4. Zalać szklanką wody.
  5. Na suchej patelni uprażyć kozieradkę i ziarna kolendry. Wszystkie przyprawy dodać do warzyw.
  6. Dusić ok. 40 min., doprawić solą i pieprzem, a przed podaniem posypać świeżą kolendrą i pietruszką. 

Write A Comment