Cukiniowo-pieczarkowa zupa krem może i nie zachwyca swoim kolorem, ale uwierz nam, że smakuje świetnie. To dobry pomysł na jesienny, sycący obiad.
Składniki
2 PORCJE
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 2 szklanki bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki serka kanapkowego, np Bieluch, Almette, Philadelphia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- liść laurowy
Przygotowanie
- Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i usmażyć na oleju. Zdjąć z patelni i odłożyć.
- Na tłuszczu pozostałym ze smażenia grzybów podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Przełożyć do garnka, wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i kilka plasterków pieczarek. Całość zalać bulionem, dolewając jeszcze wody.
- Wcisnąć trochę soku z cytryny. Włożyć listek laurowy, doprawić i gotować 15 minut.
- Wyjąć listek i zmiksować, zabielić serkiem.