Skip to content Skip to footer

Cukiniowo-pieczarkowa zupa krem

Cukiniowo-pieczarkowa zupa krem może i nie zachwyca swoim kolorem, ale uwierz nam, że smakuje świetnie. To dobry pomysł na jesienny, sycący obiad.

Składniki

2 PORCJE

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki serka kanapkowego, np Bieluch, Almette, Philadelphia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • liść laurowy

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i usmażyć na oleju. Zdjąć z patelni i odłożyć.
  2. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia grzybów podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Przełożyć do garnka, wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i kilka plasterków pieczarek. Całość zalać bulionem, dolewając jeszcze wody.
  3. Wcisnąć trochę soku z cytryny. Włożyć listek laurowy, doprawić i gotować 15 minut.
  4. Wyjąć listek i zmiksować, zabielić serkiem.

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź