W powietrzu czuć już tłusty czwartek. 🙂 I nawet jeśli na co dzień nie jesz pączków, to w ten dzień trudno ich uniknąć. “Oj tam dieta, dzisiaj się nie liczy…” – najprawdopodobniej w ten czwartek usłyszysz to zdanie co najmniej kilka razy. Sprawdźmy więc, ile kalorii i tłuszczu kryje się w pączkach lub faworkach oraz jak przygotować ich zdrowsze wersje.
Jeden średni pączek waży ok 70-80 g i zawiera 30 g tłuszczu, 20 g węglowodanów oraz 3 g białka. Podobnie jest z faworkami – jedna porcja to ok. 50 g i ma 330 kcal, 30 g tłuszczu, 17 g węglowodanów oraz 2 g białka.
Rodzaje pączków i ich kaloryczność *:
- tradycyjny – polski:
- z lukrem: ok. 350 kcal
- z różą i cukrem pudrem: ok. 290 kcal
- z budyniem: ok. 300 kcal
- amerykański: ok. 250-300 kcal
- wiedeński: ok. 230-350 kcal
- angielski: ok. 250 kcal
- hiszpański churro: ok. 120 kcal
- francuski: ok. 160 kcal
- holenderski: ok. 200-250 kcal
- włoski bambolini: ok. 280 kcal
- turecki kokma: ok. 140 kcal
- włoski zeppol: ok. 200-400 kcal
- berliński: ok .290 kcal
- izraelski: ok 150 kcal
* w zależności od wielkości, sposobu smażenia oraz nadzienia
Jeśli dbacie o linię, wypróbujcie nasze przepisy na zdrowsze wersje tych tradycyjnych słodkości: