Lubisz curry? Gdy znudzi Ci się to najpopularniejsze, z kurczakiem, spróbuj wersji z rybą. Rybę gotujemy w sosie zamiast jej smażenia, więc jest przy okazji o wiele lżejsza i bardziej soczysta.
Składniki
2 PORCJE
- 2 małe pomidory
- 0,5 cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1-2 łyżki dobrej jakości czerwonej pasty curry (w zależności od tolerancji ostrości)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 400 g filetu z dorsza
- 100 ml wody
- 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Rybę pokroić na ok. 4-cm kawałki. Cebulę i czosnek posiekać.
- Skórkę pomidorów naciąć na czubku na krzyż i zalać wrzątkiem. Po ok. minucie przelać zimną wodą i ściągnąć skórę, a następnie pomidory pokroić.
- Na niedużej patelni (takiej, by zmieścić rybę) rozgrzać olej, a następnie wrzucić na niego ziarna gorczycy. Smażyć ok. 30 sekund, mieszając, a następnie dodać czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą, dołożyć kurkumę, pomidory i pastę curry. Wymieszać, chwilę smażyć i dolać wodę oraz mleko kokosowe.
- Do sosu dodać pokrojoną rybę. Gotować ją pod przykryciem przez ok. 5 min. Jeśli sos będzie za bardzo gęstniał, dolać odrobinę wody. Co jakiś czas delikatnie potrząsnąć patelnią, aby sos obtaczał rybę. Podawać z ryżem.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: