Skip to content Skip to footer

Dorsz w sosie curry

Lubisz curry? Gdy znudzi Ci się to najpopularniejsze, z kurczakiem, spróbuj wersji z rybą. Rybę gotujemy w sosie zamiast jej smażenia, więc jest przy okazji o wiele lżejsza i bardziej soczysta. 

Składniki

2 PORCJE

  • 2 małe pomidory
  • 0,5 cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki dobrej jakości czerwonej pasty curry (w zależności od tolerancji ostrości)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 400 g filetu z dorsza
  • 100 ml wody
  • 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Rybę pokroić na ok. 4-cm kawałki. Cebulę i czosnek posiekać.
  2. Skórkę pomidorów naciąć na czubku na krzyż i zalać wrzątkiem. Po ok. minucie przelać zimną wodą i ściągnąć skórę, a następnie pomidory pokroić.
  3. Na niedużej patelni (takiej, by zmieścić rybę) rozgrzać olej, a następnie wrzucić na niego ziarna gorczycy. Smażyć ok. 30 sekund, mieszając, a następnie dodać czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą, dołożyć kurkumę, pomidory i pastę curry. Wymieszać, chwilę smażyć i dolać wodę oraz mleko kokosowe. 
  4. Do sosu dodać pokrojoną rybę. Gotować ją pod przykryciem przez ok. 5 min. Jeśli sos będzie za bardzo gęstniał, dolać odrobinę wody.  Co jakiś czas delikatnie potrząsnąć patelnią, aby sos obtaczał rybę. Podawać z ryżem.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

zdrowe przepisy dorsz curry
zdrowe przepisy: dorsz curry

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź