DANIA GŁÓWNE

Fajitas z kurczakiem

Fajitas to jedna z najsłynniejszych meksykańskich potraw – aromatyczne, podsmażone paseczki mięsa i warzyw, zawinięte w tortillę.

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: 440 kcal

  • 2 papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 tortille pełnoziarniste
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 0,5 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 garść kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Przygotowanie

  1. Kurczaka i paprykę pokroić w cienkie paseczki,  a cebulę w piórka.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka, doprawić solą i słodką papryką. Smażyć, aż mięso trochę zrumieni się ze wszystkich stron i zdjąć je z patelni.
  3. Na tę samą patelnię dodać rozgnieciony czosnek, a po chwili cebulę i paprykę. Doprawić solą i pozostałymi przyprawami. Smażyć, mieszając. Całość można podlać odrobiną wody i smażyć, aż wyparuje, a warzywa zrobią się miękkie.
  4. Warzywa wymieszać z mięsem i wyłożyć na środek tortilli.
  5. Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i doprawić solą. Wyłożyć na fajitas. Całość posypać kolendrą i zawinąć tortillę.

Napisz komentarz