Skip to content Skip to footer

Fasolka po meksykańsku

W chłodniejsze dni większość z nas ma ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Leczo, fasolka po bretońsku – to obiady, które regularnie pojawiają się jesienią na polskich stołach. My proponujemy Wam coś trochę zbliżonego do tych dań, ale w zdrowej wersji i bez mięsa: przepis na fasolkę po meksykańsku. To wegetariański gulasz pełny roślinnego białka i błonnika. W sam raz, jeśli próbujesz znaleźć jakiś pomysł na zdrowy obiad, który będzie jednocześnie sycący.

Lubisz wegetariańskie gulasze? Sprawdź też przepis na gruziński gulasz z bakłażana.

zdrowe przepisy na obiad: fasolka po meksykańsku

Fasolka po meksykańsku

Przepis na zdrowy obiad bez mięsa - w sam raz na chłodniejsze dni.
Danie dania główne
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje
Kalorie 430 kcal

Składniki
  

  • 200 g fasoli czerwonej
  • 100 g ryżu brązowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 papryka
  • przyprawy: kumin, nasiona kolendry, sól, pieprz, oregano

Przygotowanie
 

  • W garnku podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i nasiona kolendry.
  • Dodać pokrojoną marchew i paprykę, doprawić (sól, pieprz, oregano, kumin, kolendra), wymieszać i podsmażać.
  • Dodać koncentrat i zalać wodą (ok. 100-200 ml). Dołożyć fasolę wraz z zalewą i wymieszać.
  • Gotować całość przez około 20 minut. Doprawić sokiem z cytryny, wymieszać. Podawać z ryżem.
Słowa kluczowe bez mięsa, fasola

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź