W chłodniejsze dni większość z nas ma ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Leczo, fasolka po bretońsku – to obiady, które regularnie pojawiają się jesienią na polskich stołach. My proponujemy Wam coś trochę zbliżonego do tych dań, ale w zdrowej wersji i bez mięsa: przepis na fasolkę po meksykańsku. To wegetariański gulasz pełny roślinnego białka i błonnika. W sam raz, jeśli próbujesz znaleźć jakiś pomysł na zdrowy obiad, który będzie jednocześnie sycący.
Lubisz wegetariańskie gulasze? Sprawdź też przepis na gruziński gulasz z bakłażana.
Fasolka po meksykańsku
Przepis na zdrowy obiad bez mięsa - w sam raz na chłodniejsze dni.
Danie dania główne
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje
Kalorie 430 kcal
Składniki
- 200 g fasoli czerwonej
- 100 g ryżu brązowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 papryka
- przyprawy: kumin, nasiona kolendry, sól, pieprz, oregano
Przygotowanie
- W garnku podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i nasiona kolendry.
- Dodać pokrojoną marchew i paprykę, doprawić (sól, pieprz, oregano, kumin, kolendra), wymieszać i podsmażać.
- Dodać koncentrat i zalać wodą (ok. 100-200 ml). Dołożyć fasolę wraz z zalewą i wymieszać.
- Gotować całość przez około 20 minut. Doprawić sokiem z cytryny, wymieszać. Podawać z ryżem.
Słowa kluczowe bez mięsa, fasola