Skip to content Skip to footer

Fit sałatka Cezar

Sałatka Cezar to klasyka wśród sałat. Niestety te w restauracjach bardzo często kąpią się w ciężkim, majonezowym dressignu. Na szczęście to danie można łatwo “odchudzić”-zmieniając trochę sposób przygotowania mięsa, rodzaj pieczywa, a przede wszystkim składniki sosu. Oto fit sałatka Cezar:

 

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 340 kcal

  • 2 garści miksu sałat
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 kroki chleba razowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 g piersi kurczaka
  • 1 nieduża cebula
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sos:

  • 80 g rzadkiego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 anchois (opcjonalnie)
  • 1  ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Przygotowanie

  1. Mięso i chleb pokroić w kostkę.
  2. Kurczaka doprawić papryką i solą oraz obtoczyć w oleju. Usmażyć na złoty kolor i zdjąć z patelni, a następnie wrzucić na nią pokrojony chleb i przygotować grzanki.
  3. Cebulę pokroić w piórka, pomidory przekroić na połówki.
  4. Warzywa, mięso i grzanki wymieszać w misce.
  5. W małej miseczce rozgnieść anchois i ząbek czosnku. Wymieszać wszystkie składniki sosu i polać nim sałatkę.  Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

dietetyk online_fit sałatka Cezar

 

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź