Skip to content Skip to footer

Gulasz wołowy na czerwonym winie

Zdrowa dieta i odchudzanie to tylko sałata i mięso na parze? Nie u nas. 🙂 Nawet na diecie redukcyjnej można jeść pysznie – a ta “kulinarna rozpusta” to najlepszy dowód: gulasz wołowy na czerwonym winie.

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 350 kcal

  •  200 g łopatki wołowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 białej części pora
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 0,5 kieliszka wina wytrawnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 0,5  łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Wołowinę pokroić w kostkę (ok. 2 cm na 2 cm).
  2. Na połowie oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek oraz półtalarki pora i pokrojone pieczarki. Dodać do nich pokrojoną w kostkę marchew i paprykę. Przełożyć na talerz.
  3. Na pozostałej ilości oleju podsmażyć mięso. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Dolać bulion i wino, wlać sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Dodać wcześniej podsmażone warzywa. Dusić pod przykryciem do miękkości wołowiny.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź