Skip to content Skip to footer

Intensywnie warzywny sos do makaronu

Lubisz dania z makaronem? Mamy dla Ciebie przepis na sos, dzięki któremu przemycisz do swojej diety więcej warzyw.
Warto zrobić go dużo, podzielić na porcje i zamrozić – dzięki temu możesz później w mgnieniu oka przygotować pyszny, pożywny obiad.

Zajrzyj do tego artykułu po więcej sposobów na zwiększenie dziennego spożycia warzyw. 

Składniki:

OK. 3 LITRY SOSU

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 bakłażan
  • 3 marchewki
  • 2 cukinie
  • 4 puszki pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Marchewkę obrać i razem z selerem pokroić w półtalarki. Cukinię, paprykę i bakłażana pokroić w kostkę.
  2. Bakłażana posolić i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie opłukać i wytrzeć go ręcznikiem papierowym.
  3. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dorzucić czosnek, a po kilkunastu sekundach bakłażana. Podsmażać, mieszając, przez ok. 2 minuty i dołożyć cukinię, a po około 2 minutach paprykę i marchew.  Smażyć ok. 10 minut.
  4. Dodać pomidory, wodę oraz zioła i gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Sos zmiksować na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolać trochę wody. Po przestudzeniu podzielić na porcje i zamrozić.

 

Przypnij na później i zachowaj na później:

zdrowy przepis_warzywny sos do makaronu_dietetyk Łódź
Zdrowy przepis: warzywny sos do makaronu

 

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź