Gdy przychodzi ochota na słodki, lekki deser, te babeczki jogurtowo-owocowe będą doskonałym pomysłem. I nie wymagają pieczenia.
Składniki
5 BABECZEK | 1 BABECZKA: 80 kcal
- 1,5 szklanki malin
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżki agar-agar lub żelatyny
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
Przygotowanie
- Owoce zblendować na gładki mus i przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Przelać do rondla, dodać miód oraz sok z cytryny i zagotować.
- Agar-agar / żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie przełożyć go do musu i zagotować (przez około 5 minut).
- Całość ostudzić, a następnie wymieszać z jogurtem i zblendować na gładką masę. Przelać do foremek i mocno schłodzić.