Zabieramy Cię w podróż do Azji. Co prawda kulinarną, ale nie pożałujesz – wypróbuj przepis na pyszny makaron sojowy z tofu i mango.
Składniki
2 porcje
- 200 g tofu
- 1 mango
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- przyprawy: chili, imbir
Przygotowanie
- Tofu pokroić na plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Mango obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka. Chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. .
- Przygotować sos: wymieszać ocet, cukier, wode i sos sojowy.
- Na dużą patelnię wrzucić przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty. Dodać mango i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.
- Na oleju podsmażyć tofu, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając, aby równomiernie się obsmażyło.
- Wsypać warzywa, wszystko wymieszać, zalać sosem. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać.