Skip to content Skip to footer

Makaron sojowy z tofu i mango

Zabieramy Cię w podróż do Azji. Co prawda kulinarną, ale nie pożałujesz – wypróbuj przepis na pyszny makaron sojowy z tofu i mango.

Składniki

2 porcje

  • 200 g tofu
  • 1 mango
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  •  2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody
  •  2 łyżki octu ryżowego
  •  4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  •  przyprawy: chili, imbir

Przygotowanie

  1. Tofu pokroić na plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Mango obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka. Chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. .
  2. Przygotować sos: wymieszać ocet, cukier, wode i sos sojowy.
  3. Na dużą patelnię wrzucić przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty. Dodać mango i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.
  4. Na oleju podsmażyć tofu, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając, aby równomiernie się obsmażyło.
  5. Wsypać warzywa, wszystko wymieszać, zalać sosem. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź