DANIA GŁÓWNE

Makaron ze szparagami i zielonym groszkiem

Sezon na szparagi za 3…2…1… W tym roku zaczynamy go od makaronu ze szparagami i groszkiem.

Zielone szparagi zawierają dużo witaminy A, C, K i z grupy B. To także dobre źródło kwasu foliowego i żelaza, więc są polecane osobom ze skłonnościami do anemii. A przy okazji fantastycznie pasują do rozmaitych wiosennych i letnich dań. 🙂

Składniki

1 PORCJA

  • 50 g makaronu razowego  
  • 5 szparagów  
  • 100 g groszku (mrożony lub świeży)  
  • 1 łyżka  serka kanapkowego, np. Bieluch, Almette, Philadelphia  
  • 0.5 cebuli  
  • 1 ząbek czosnku  
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia,  

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Groszek rozmrozić.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na patelni razem z czosnkiem.
  4. Szparagi umyć i odłamać od nich zdrewniałe końcówki (nie będą potrzebne).
  5. Wodę zagotować, posolić wrzucić pokrojone szparagi wraz z rozmrożonym groszkiem. Gotować ok. 5 min., żeby były al dente.
  6. Na patelnię, do cebuli, dorzucić szparagi i groszek, dodać zioła, sól, pieprz. Zabielić serkiem. Podawać z makaronem.

Napisz komentarz