Czy wiesz, że liście rzodkiewki zawierają więcej składników odżywczych niż korzenie? Są o wiele bogatsze w witaminę C niż cytryna, a dodatkowo to źródło wapnia, fosforu i glukozynolatów o działaniu przeciwnowotworowym. A jakby tego było mało, liście rzodkiewki – podobnie jak korzenie – świetnie smakują. Można z nich przyrządzić na przykład pyszne, wyraziste w smaku pesto.
Składniki
1 PORCJA
- 50 g makaronu razowego
- liście z 1 pęczka rzodkiewek
- 25 g parmezanu
- 2 łyżki oliwy (zwykłej, czosnkowej, truflowej lub chili)
- 0,5 zielonej części pora
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka pestek słonecznika
Przygotowanie
- Pora pokroić w półplasterki.
- Makaron ugotować al dente. Na ok. 2 minuty przed końcem dorzucić do niego pora. Do szklanki odlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu
- Parmezan zetrzeć. Liście rzodkiewki, pestki, starty ser, czosnek i oliwę zblendować na pesto. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem i porem. Jeżeli pesto będzie za gęste, dolać trochę wody odlanej z makaronu.