Skip to content Skip to footer

Sałatka z czerwoną kapustą i kozim serem

Czerwona kapusta – niby zdrowa i może niektórzy chcieliby ją jeść częściej, ale co można z niej zrobić oprócz klasycznej surówki? Mamy na to pewien pomysł. 🙂

Czerwona kapusta swój kolor zawdzięcza antocyjanom – przeciwutleniaczom o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwstarzeniowym. W warzywie tym znajdziemy również sporo witaminy C  i B (więcej niż w białej odmianie kapusty).

A jakby mało było jeszcze tych dobroci dla zdrowia, w sałatce mamy również:

  • żurawinę – kolejne świetne źródło przeciwutleniaczy i witaminy C
  • migdały – bogate w zdrowe tłuszcze, witaminę E i wapń.

 

Składniki:

4 PORCJE | 1 PORCJA: 150 kcal

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 1,5 łyżki suszone żurawiny
  • 1,5 łyżki  płatków migdałów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g miękkiego sera koziego
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól

Przygotowanie: 

  1. Migdały uprażyć na suchej patelni i odłożyć na bok.
  2. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli dodać kapustę. Smażyć ok. 3 minuty, dodać miód i posolić.
  4. Wymieszać i smażyć kolejne kilka minut. Kapusta powinna trochę zmięknąć, ale nadal być lekko chrupiąca. Pod koniec smażenia dorzucić żurawinę. 
  5. Zawartość patelni przełożyć do miski. Dodać rozkruszony ser i migdały, wymieszać. 

 

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

zdrowy przepis_sałatka z czerwonej kapusty z kozim serem
Zdrowy przepis: sałatka z czerwonej kapusty z kozim serem

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź