LUNCH

Pieczony bakłażan z kuskusem, granatem i harissą

Nie wyobrażamy sobie wakacyjnego gotowania bez bakłażanów. W dodatku to świetne warzywo (a właściwie owoc!) dla osób na diecie – ma mało kalorii, za to dużo sycącego błonnika, a do tego wapń, potas i magnez.  A oto przepis na lekką kolację lub lunch: bakłażan z kuskusem, granatem i harissą.

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 380 kcal

  • 1 większy bakłażan (ok. 300 g)
  • 70 g kuskusu
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka pasty czerwonej harissa lub 0,5 łyżeczki przyprawy harissa
  • sok z 0,5 owocu granatu
  • 3 łyżki nasion granatu
  • 1,5 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 190 st . C.
  2. Bakłażan pokroić na ok. 3-cm kawałki, posolić i spryskać olejem (ewentualnie obtoczyć w nim, choć bakłażan szybko chłonie tłuszcz i trzeba to zrobić bardzo sprawnie). Rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 15-20 min, aż zmięknie (w międzyczasie przemieszać).
  3. Kuskus ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  4. W miseczce wymieszać sok z granatu, miód i harissę.
  5. Na półmisek wyłożyć kuskus, a na niego upieczony bakłażan, posypać go pokrojonymi w kostkę pomidorami, pestkami słonecznika, pestkami granatu i pietruszką. Polać dressingiem.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

zdrowe przepisy_pieczony bakłażan z kuskusem granatem i harissą

Write A Comment