Skip to content Skip to footer

Placki brokułowe

Uwielbiamy placki.  Między innymi za to, że można je zrobić właściwie z dowolnych warzyw… a przy okazji przemycić te warzywa do diety małych niejadków.  I tych dużych warzywnych niejadków również. 🙂 Poza tym świetnie nadają się do zapakowania na lunch do pracy czy drugie śniadanie do szkoły. Spróbuj placków brokułowych.

Zobacz także: 16 sposobów, aby jeść więcej warzyw i owoców

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: 335 kcal

  • 300 g brokułów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki serka kanapkowego, np. Bieluch, Almette
  • chili, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Brokuł pokroić na mniejsze cząstki. Odciąć różyczki, a następnie pokroić na kilkucentymetrowe kawałeczki.
  2. W garnku zagotować wodę. Wrzucić do niej brokuł i gotować 5-7 minut, do miękkości. Brokuła odcedzić, a następnie lekko ostudzić.
  3. W międzyczasie posiekać czosnek i rozetrzeć go z solą i papryczką chili.
  4. W dużej misce rozbełtać jajko, dodać starty ser, brokuł,  czosnek z przyprawami i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką, a następnie lekko je rozpłaszczyć. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ze świeżymi ziołami i serkiem.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

placki brokułowe_dietetyk Łódź
placki brokułowe

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź