Skip to content Skip to footer

Sałatka z batatem

Gdy dni stają się chłodne, mamy ochotę na pożywne, rozgrzewające dania. Sałatki często spadają gdzieś na koniec listy kulinarnych preferencji. Ale  można to zmienić – uwzględniając w sałatce dodatki na ciepło. W tej sałatce z batatem ich nie brakuje, więc zapewni zdrowy i sycący posiłek, nawet  na jesienne czy zimowe chłody. Ach! No i zapomniałyśmy dodać, że jest pycha!

Składniki

  • 0,5 batata
  • 1 jajko
  • 1 garść rukoli
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 ogórka zielonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,25 łyżki miodu
  • 0,25 łyżki musztardy
  • imbir
  • papryka słodka
  • chilli
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Batata obrać, pokroić w grubą kostkę i zalać marynatą (0,5 łyżki oliwy, przeciśnięty kawałeczek imbiru, łyżeczka papryki słodkiej, odrobina chili i kurkumy, sól, szczypta ziół prowansalskich). Odstawić na godzinę.
  2. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni z termoobiegiem.
  3. Batata wyłożyć na blachę i piec do miękkości ( w trakcie przewracamy na drugą stronę).
  4. Rukolę wymieszać z pokrojonymi pomidorkami i ogórkiem.
  5. Składniki na winegret (0,25 łyżki oliwy, łyżka wody, łyżka soku z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz, odrobina miodu i 0,5 łyżeczki musztardy) wymieszać ze sobą i polać sałatę.
  6. Jajka usmażyć na odrobinie oliwy, posolić i popieprzyć. Na rukoli położyć pieczonego batata i sadzone jajko.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź