Gdy dni stają się chłodne, mamy ochotę na pożywne, rozgrzewające dania. Sałatki często spadają gdzieś na koniec listy kulinarnych preferencji. Ale można to zmienić – uwzględniając w sałatce dodatki na ciepło. W tej sałatce z batatem ich nie brakuje, więc zapewni zdrowy i sycący posiłek, nawet na jesienne czy zimowe chłody. Ach! No i zapomniałyśmy dodać, że jest pycha!
Składniki
- 0,5 batata
- 1 jajko
- 1 garść rukoli
- 5 pomidorków koktajlowych
- 0,5 ogórka zielonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 0,25 łyżki miodu
- 0,25 łyżki musztardy
- imbir
- papryka słodka
- chilli
- kurkuma
- zioła prowansalskie
Przygotowanie
- Batata obrać, pokroić w grubą kostkę i zalać marynatą (0,5 łyżki oliwy, przeciśnięty kawałeczek imbiru, łyżeczka papryki słodkiej, odrobina chili i kurkumy, sól, szczypta ziół prowansalskich). Odstawić na godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni z termoobiegiem.
- Batata wyłożyć na blachę i piec do miękkości ( w trakcie przewracamy na drugą stronę).
- Rukolę wymieszać z pokrojonymi pomidorkami i ogórkiem.
- Składniki na winegret (0,25 łyżki oliwy, łyżka wody, łyżka soku z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz, odrobina miodu i 0,5 łyżeczki musztardy) wymieszać ze sobą i polać sałatę.
- Jajka usmażyć na odrobinie oliwy, posolić i popieprzyć. Na rukoli położyć pieczonego batata i sadzone jajko.