Skip to content Skip to footer

Sałatka z grillowanym łososiem i szparagami

Gdy w sklepach pojawiają się szparagi, goszczą na naszych stołach baaardzo często. Sezon na nie jest dość krótki, więc staramy się wykorzystywać go w pełni – na przykład zajadając się tą sałatką.

Składniki

2 PORCJE

  • 200 g filetu z łososia
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 garści miksu sałat
  • 250 g szparagów
  • 8 czarnych oliwek
  • 1 łyżka parmezanu otartego na płatki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie

  1. Łososia natrzeć sosem sojowym i oprószyć pieprzem. Usmażyć na patelni grillowanej na złoty kolor i porozrywać widelcem na kawałki.
  2. Od szparagów oderwać zdrewniałe części, przekroić na pół i wrzucić do wrzącej, osolonej wody – gotować 1-2 minuty. Odcedzić.
  3. W szklance wymieszać składniki sosu: oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz.
  4. Na 2 talerzach rozłożyć sałatę, oliwki, pokrojone pomidorki, szparagi i porwany, grillowany filet z łososia. Całość polać sosem i posypać szczypiorkiem oraz koperkiem.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

sałatka_łosoś i szparagi_dietetyk

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź