Gdy w sklepach pojawiają się szparagi, goszczą na naszych stołach baaardzo często. Sezon na nie jest dość krótki, więc staramy się wykorzystywać go w pełni – na przykład zajadając się tą sałatką.
Składniki
2 PORCJE
- 200 g filetu z łososia
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 garści miksu sałat
- 250 g szparagów
- 8 czarnych oliwek
- 1 łyżka parmezanu otartego na płatki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie
- Łososia natrzeć sosem sojowym i oprószyć pieprzem. Usmażyć na patelni grillowanej na złoty kolor i porozrywać widelcem na kawałki.
- Od szparagów oderwać zdrewniałe części, przekroić na pół i wrzucić do wrzącej, osolonej wody – gotować 1-2 minuty. Odcedzić.
- W szklance wymieszać składniki sosu: oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz.
- Na 2 talerzach rozłożyć sałatę, oliwki, pokrojone pomidorki, szparagi i porwany, grillowany filet z łososia. Całość polać sosem i posypać szczypiorkiem oraz koperkiem.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: