Zdrowa dieta to pełnia smaków i tęcza na talerzu. Wcale nie musi być nudno i bezbarwnie. I ten przepis to udowadnia.
Jeśli szukasz inspiracji na szybki, a zarazem pożywny obiad, stir-fry z kurczakiem i brokułem to idealna propozycja. I gotowa w 15-20 minut.
To danie jest pełne kolorowych warzyw, a sos nadaje całości wyrazistego smaku. Sprawdź przepis krok po kroku.

Stir-fry z kurczakiem i brokułem
Szybki, zdrowy obiad inspirowany kuchnią azjatycką
Składniki
- 100 g makaronu ryzowego
- 200 g brokułu
- 80 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 200 g kukurydzy
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1 szczypta chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Gotować przez 3 minuty.
- Kurczaka pokroić na nieduże kawałki.
- W miseczce wymieszać sos sojowy, miód, wodę, ocet, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć kurczaka. Podsmażać przez ok. 4 minuty, a pod koniec obsmażania mięso posypać mąką i wymieszać.
- Dodać różyczki brokułu, podsmażać przez chwilę, dołożyć kukurydzę i groszek. Zamieszać i smażyć jeszcze ok. 30 sekund.
- Dodać makaron, wlać sos, wymieszać i posypać szczypiorkiem. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerze.
Jak dopasować ten przepis na ekspresowy obiad do swoich potrzeb?
- Możesz wzbogacić danie o orzechy nerkowca lub sezam, aby dodać chrupkości.
- Wersje wege: zamień kurczaka na tofu.
- Chcesz dodać do stir-fry inne warzywa?
Nie ma sprawy. Papryka, marchewka czy cukinia też będą świetnie pracować – możesz wykorzystać niemal każde warzywo, które masz pod ręką.