Skip to content Skip to footer

Warzywny chowder w wersji light

Nie wyobrażamy sobie jesiennych obiadów bez rozgrzewających zup. Taki jest właśnie m.in. ten warzywny chowder –  bardzo sycący, gęsty, słodki i rozgrzewająco ostry. No i oczywiście u nas w wersji light. 🙂 Oryginalnie chowder to zupa z ryb lub owoców morza, popularna w kuchni anglosaskiej. Z dużą ilością śmietany, mleka lub zasmażki. W tej wersji nie znajdziesz ryb i jest o wiele prostsza w przygotowaniu niż ta tradycyjna, ale równie pożywna.

Składniki

6 PORCJI | 1 PORCJA: ok. 230 kcal

  • 1 średni kalafior
  • 1 batat
  • 2 średnie kukurydze
  • 1 por
  • 1 szalotka
  • 2 szklanki bulionu
  • 0,75 litra mleka owsianego lub ryżowego
  • ok. 0,5 papryczki chili (w zależności od upodobań dot. ostrości)
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • opcjonalnie: na każdą porcję 1 łyżeczka startego żółtego sera do podania ⁠

Przygotowanie

  1. Por pokroić na półplasterki, batata w kostkę, a kalafiora na małe różyczki. Szalotkę i chili posiekać. Od kolb kukurydzy odciąć nasiona. Kolba nie będzie potrzebna. 🙂
  2. W garnku, na maśle, chwilę podsmażyć szalotkę, chili i pora. Dodać kalafiora, kukurydzę i batata, a także ziele angielskie, liście laurowe i wędzoną paprykę. Dolać kilka łyżek bulionu i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Zalać mlekiem i bulionem (zupa powinna być gęsta, więc płynów można dodać trochę mniej lub więcej, w zależności od potrzeby). Gotować przez ok. 15-20 min., aż kalafior będzie miękki.
  4. Pod koniec gotowania dodać gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz pieprzem. Po przelaniu na talerz, można posypać odrobiną startego żółtego sera.⁠

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź