Skip to content Skip to footer

Biała, czerwona, a może niebieska – którą wybrać? Rodzaje herbat i ich właściwości

Herbata – jeden z najpopularniejszych napojów na świecie.  Rozgrzewa, poprawia nastrój, czasem pobudza, a czasem uspokaja. Czym różnią się jej poszczególne odmiany? Jak wspomagają organizm? Czytaj dalej, aby się dowiedzieć.

Herbata zielona

Herbata zielona to ten sam susz, co herbata czarna, ale nie poddany procesowi fermentacji. Dzięki temu zawiera więcej prozdrowotnych składników.

Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze, zapobiega powstawaniu wolnych rodników a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko nowotworów (płuc, trzustki, piersi, żołądka, jelita grubego, endometrium). Opóźnia procesy starzenia, poprawia sprawność umysłową, koncentrację oraz pamięć, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wątroby.

Dodatkowo, wspomaga odchudzanie, podkręcając proces przemiany materii oraz wzmacnia układ krążenia, głównie dzięki wysokiej zawartości katechiny.

Długie parzenie herbaty ma działania uspokajające i obniża ciśnienie; zmniejsza również ryzyko udaru czy zawału serca

 

Herbata czerwona

Niektórzy uwielbiają, inni nie znoszą jej zapachu. A ten zawdzięcza specyficznemu rodzajowi fermentacji. Herbata czerwona, czyli pu erh, uważana jest za najskuteczniejszą we wspieraniu spalania tłuszczu. Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego i działa moczopędne, A jakby tego było mało, obniża ciśnienie i działa przeciwnowotworowo. Na Wschodzie znana jest także jako środek na kaca.

 

Herbata oolong (czyli niebieska)

Herbata niebieska to częściowo sfermentowane liście zielonej herbaty. Jest bogata w przeciwutleniacze, działa przeciwmiażdżycowo i reguluje poziom glukozy oraz insuliny. Pomaga zapobiega otyłości, a także może przyczyniać się do poprawy stanu skóry, kości czy zębów.

 

Herbata czarna

Czarna herbata to najpopularniejsza herbata na Zachodzie. Zebrane liście krzewu herbaty odstawiane są do zwiędnięcia, a następnie się je skręca, poddaje fermentacji i suszy. Dzięki zawartości teaflawiny i tearubiginy, czarna herbata pomaga likwidować wolne rodniki w organizmie. Ma też działanie pobudzające, a dzięki teinie poprawia pamięć.

 

Herbata biała

Biała herbata to najdelikatniejsza herbat. Powstaje z liści i pąków zbieranych wiosną i nie poddaje się jej fermentacji.

Jest bogata w mikroelementy, m.in. mangan czy fluor. Obniża poziom „złego” cholesterolu, a zwiększa poziom tego „dobrego”. Niweluje stres oksydacyjny, a co za tym idzie, może zapobiegać miażdżycy, chorobie Parkinsona czy Alzheimera. Dodatkowo, wspomaga odchudzanie, przyspieszając metabolizm i stymulując perystaltykę jelit. Działa też odtruwająco na wątrobę.

 

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź