Skip to content Skip to footer

Zupa krem z pieczonego kalafiora

Zupy to nieodłączny element zdrowej diety. Są lekkostrawne, pełne warzyw, a zimą cudownie rozgrzewają. Tym razem polecamy Ci zupę krem z pieczonego kalafiora. Pieczenie nadaje kalafiorowi innego smaku, a wzbogacają go jeszcze aromatyczne przyprawy.

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 220 kcal

  • mały kalafior (ok. 700 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • kurkuma
  • kozieradka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.  Kalafiora pokroić na różyczki, cebulę na cząstki. Razem z czosnkiem w łupinach ułożyć na blasze do wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować 1 łyżką oliwy (można użyć do tego pędzla), posypać solą oraz kurkumą i piec ok. 15 min.
  2. W międzyczasie białą część pora pokroić na talarki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę i wrzucić pora. Podsmażyć na małym ogniu i dodać bulion, przyprawy oraz upieczonego kalafiora i cebulę. Czosnek wycisnąć z łupin. Gotować jeszcze ok. 15 min i zmiksować na krem.
  3. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać natką pietruszki, startym serem i pestkami słonecznika lub dyni.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

krem z pieczonego kalafiora

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź