Zupy to nieodłączny element zdrowej diety. Są lekkostrawne, pełne warzyw, a zimą cudownie rozgrzewają. Tym razem polecamy Ci zupę krem z pieczonego kalafiora. Pieczenie nadaje kalafiorowi innego smaku, a wzbogacają go jeszcze aromatyczne przyprawy.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 220 kcal
- mały kalafior (ok. 700 g)
- 3 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu
- 1 por
- 2 łyżki oliwy
- kurkuma
- kozieradka
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Kalafiora pokroić na różyczki, cebulę na cząstki. Razem z czosnkiem w łupinach ułożyć na blasze do wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować 1 łyżką oliwy (można użyć do tego pędzla), posypać solą oraz kurkumą i piec ok. 15 min.
- W międzyczasie białą część pora pokroić na talarki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę i wrzucić pora. Podsmażyć na małym ogniu i dodać bulion, przyprawy oraz upieczonego kalafiora i cebulę. Czosnek wycisnąć z łupin. Gotować jeszcze ok. 15 min i zmiksować na krem.
- Doprawić solą i pieprzem. Można posypać natką pietruszki, startym serem i pestkami słonecznika lub dyni.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: