Skip to content Skip to footer

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku to zawsze obiadowy strzał w dziesiątkę. Jest ekspresowa w przygotowaniu i sycąca, a jej pięknie zielony kolor po prostu cieszy oczy. W dodatku zielony groszek sprzyja diecie odchudzającym – ma tylko 80 kcal / 100 g, za to sporo białka i sycącego błonnika.

Składniki:

2 porcje | 1 porcja: 260 kcal

  • 2 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka (10 g) masła
  • 400 g groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 2 łyżki (40 g) serka kanapkowego, np. Bieluch, Almette, Philadelphia
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Jeśli groszek jest mrożony, należy go wcześniej rozmrozić. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. W garnku na maśle podsmażyć cebulę, aż będzie miękka. Dodać bulion warzywny i zagotować.
  3. W blenderze zmiksować groszek. Następnie dodać do niego bulion oraz przyprawy. Całość jeszcze raz zmiksować tak, aby składniki się połączyły.
  4. Przelać do garnka i gotować przez kilka minut. Zabielić serkiem.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź