PRZEPISY

„Flaczki” z boczniaków

Dla wielu osób flaczki to  smak dzieciństwa i wspomnienie dawnych domowych imprez. U innych sama świadomość zawartości tej zupy sprawia, że nie podejdą oni do talerza nawet na metr. Te „flaczki” przypasują jednak nawet tej drugiej grupie, ponieważ  ich głównym składnikiem są boczniaki. I nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze zdrowo. Grzyby te są bogate m.in. w dobrze przyswajalne białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także B-D-glukan o działaniu przeciwnowotworowym.

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • ⅓ korzenia selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • ⅓ łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki tartego imbiru
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Boczniaki oczyścić i pokroić w paski.
  2. Pietruszkę, marchew i selera obrać i pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
  3. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i boczniaki, a także liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Dusić przez ok. 15 min. na małym ogniu. Dodać imbir, gałkę, paprykę i wodę. Posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, doprawić solą i pieprzem.

Zobacz także: Czas na grzyby! Czy warto je jeść i na co uważać?

Write A Comment