Szukasz pomysłu na szybki obiad? A do tego zdrowy? Z pomocą zawsze przychodzi kuchnia azjatycka. Tym razem mamy dla Ciebie przepis wegetariański, ale na pewno posmakuje też “mięsożercom”.
Wypróbuj ekspresowy przepis na obiad: stir fry z makaronu udon z tofu i warzywami po koreańsku. To jeden z ulubieńców podopiecznych naszego gabinetu dietetycznego. 😉
Makaron udon z warzywami i tofu po koreańsku
Zdrowy przepis na szybki obiad bez mięsa w stylu azjatyckim.
Danie dania główne
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje
Kalorie 492 kcal
Składniki
- 180 g tofu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 240 g makaronu udon
- 1 papryka
- 1 nieduża cukinia (400 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 0,5 łyżki mielonego imbiru
- papryka ostra, słodka i wędzona
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Tofu pokroić w kostkę. Dodać do miski, posypać mąką i solą. Dodać trochę imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelni rozgrzać połowę porcji oleju i podsmażyć tofu, aż będzie złociste. Zdjąć z patelni.
- Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
- Wszystkie warzywa pokroić i wrzucić na patelnię z pozostałą porcją oleju. Podsmażyć, aż trochę zmiękną. Z powrotem dodać tofu.
- W szklance przygotować sos: trochę wody, papryka słodka, ostra i wędzona, sos sojowy, cukier, ocet ryżowy. Wymieszać. Wlać do warzyw. Dodać makaron, posypać szczypiorkiem. wymieszać.
Słowa kluczowe makaron, obiad, tofu, udon