Gdy tylko na straganach pojawiają się dynie, nie możemy im się oprzeć. I w sezonie goszczą na naszych talerzach bardzo często. Jeśli obserwujesz nas w mediach społecznościowych, na pewno zauważyłaś/-eś, że jesienią pojawia się u nas sporo zdrowych przepisów z dynią na:
- śniadania (wypróbuj te dyniowo-korzenne pancake’i bez cukru),
- obiady (np. makaron z dynią i parmezanem, no i oczywiście zupa dyniowa)
- kolacje,
- a nawet fit desery (jak np. tarta dyniowa).
Tym razem przychodzimy z dyniowym curry, z dodatkiem orzechów i brokułu. Jest pyszne, kremowe, rozgrzewające i sycące – mimo, że to przepis wegetariański. Idealny pomysł na zdrowy obiad na jesień, który cieszy zarówno podniebienie, jak i oczy.
Curry z dynią i brokułem
Przepis na zdrowy, jesienny obiad pełen kolorów
Danie dania główne
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje
Kalorie 450 kcal
Składniki
- 80 g ryżu pełnoziarnistego
- 120 ml mleczka kokosowego
- 150 g dyni hokkaido
- 150 g brokułu
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kurkumy
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 szczypta cynamonu
- pieprz cayenne do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie
- Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Dynię pokroić w dużą kostkę, brokuł rozdzielić na różyczki. Cebulę i czosnek posiekać.
- Na suchej, głębokiej patelni uprażyć orzechy. Odłożyć je na bok, na talerz.
- Nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu.
- Na patelni po orzechach rozgrzać olej. Wrzucić wszystkie przyprawy, cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Wrzucić dynię, zalać wodą, aby nie wystawała i gotować przez ok. 10 minut.
- Dodać brokuł i gotować kolejne 5 minut.
- Dolać mleko kokosowe i gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, aż dynia będzie miękka.
- Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić orzechy i podawać z ryżem.
Słowa kluczowe brokuł, curry, dynia, obiad, orzechy, wegetariański