Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na dynie, wręcz “rzucamy się” na nie w sklepie. Przerabiamy je na zupy, wykorzystujemy do placków, risotto, kaszotto i do makaronu. I to właśnie jeden z takich zdrowych, szybkich przepisów na jesień.
Składniki:
1 PORCJA | 400 kcal
- 1 szklanka pokrojonej dyni Hokkaido
- 50 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka parmezanu
- 0,5 łyżki masła
- 1 cebula
- natka pietruszki wg uznania
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente, wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlać do kubka trochę wody. Dynię oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. (Odmiany Hokkaido nie trzeba obierać.)
- Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu, rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, doprawić solą i dusić powoli, pod przykryciem, przez około 10 minut.
- Dodać pokrojoną dynię i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
- Przykryć i dusić powoli przez około 15 minut lub do miękkości.
- Dodać jogurt, posiekaną natkę pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać odrobinę wody odlanej z gotowanego makaronu. Do sosu dodać ugotowany makaron. Wymieszać i posypać serem.