Skip to content Skip to footer

Makaron z dynią i parmezanem

Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na dynie, wręcz “rzucamy się” na nie w sklepie. Przerabiamy je na zupy, wykorzystujemy do placków, risotto, kaszotto i do makaronu. I to właśnie jeden z takich zdrowych, szybkich przepisów na jesień.

Składniki:

1 PORCJA | 400 kcal

  • 1 szklanka pokrojonej dyni Hokkaido
  • 50 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka parmezanu
  • 0,5 łyżki masła
  • 1 cebula
  • natka pietruszki wg uznania
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente, wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlać do kubka trochę wody. Dynię oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. (Odmiany Hokkaido nie trzeba obierać.)
  2. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu, rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, doprawić solą i dusić powoli, pod przykryciem, przez około 10 minut.
  3. Dodać pokrojoną dynię i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
  4. Przykryć i dusić powoli przez około 15 minut lub do miękkości.
  5. Dodać jogurt, posiekaną natkę pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać odrobinę wody odlanej z gotowanego makaronu. Do sosu dodać ugotowany makaron. Wymieszać i posypać serem.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź