Ta zupa krem z pomidorów to obiad, który pachnie latem. I to włoskim latem. Przygotujesz ją w oka mgnieniu.
Składniki:
- 0,5 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 cebuli
- 0,5 puszki pomidorów
- 0,5 papryki
- 6 łyżek passaty pomidorowej
- 1 łyżka mascarpone
- olej rzepakowy 0,5 (łyżki)
- 2 ząbki czosnku
- suszone oregano, sól morska, świeżo zmielony pieprz, świeża bazylia
Przygotowanie:
- Rozgrzać olej w garnku, dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz paprykę chwilę podsmażyć.
- Dodać pomidory z puszki, passatę, przyprawy (oprócz bazylii).
- Gotować przez 10-15 minut. Przelać wszystko do blendera i zmiksować.
- Przed podaniem dodać mascarpone i listki bazylii.