Brokuły i ser to tak świetnie dobrane składniki jak pomidory i bazylia albo wiśnie i czekolada. 🙂 Dodatkowo brokuły są niskokaloryczne, za to pełne błonnika, więc pomagają na dłużej zapewnić uczucie sytości. To danie cieszy oczy i podniebienie. 🙂
Składniki:
2 PORCJE
- 140 g makaronu razowego
- 400 g brokuła
- 100 g sera pleśniowego
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlać z garnka ok. ⅓ szklanki wody i odłożyć.
- Brokuł ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, przelać zimną wodą i podzielić na małe różyczki.
- Na patelni rozgrzać oliwę, lekko podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony ser.
- Dolać trochę wody odlanej z gotowania makaronu. Dodać brokuły i pokrojone na kawałki pomidorki.
- Dołożyć makaron. Wszystko delikatnie przemieszać, lekko zagrzać.