Topinambur dotarł do nas z Ameryki Północnej. Ta bulwa o orzechowym smaku pomaga m.in. obniżyć poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, poprawia odporność, chroni wątrobę, ma właściwości przeciwnowotworowe i oczyszcza organizm.
A co zrobić z topinamburu? Na przykład pyszną zupę krem.
Składniki:
4 PORCJE | 1 PORCJA: 200 kcal
- 1 kg topinamburu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Topinambur, czosnek i cebulę obrać. Czosnek posiekać, cebulę i topinambur pokroić w kostkę.
- Warzywa podsmażyć na oliwie, dodać bulion.
- Gdy warzywa zmiękną, dodajemy gałkę, doprawić solą i pieprzem, całość zblendować.