Skip to content Skip to footer

Domowy sos barbecue do dań z grilla

Polacy kochają grillować. Oczywiście w większości przypadków ten sposób spędzania wolnego czasu raczej nie sprzyja zdrowej diecie – choć wcale nie musi tak być (zobacz: Jak grillować i nie przytyć).

A jak już grillujemy, to koniecznie z sosem barbecue. Niestety te sklepowe to często prawie sam cukier, ale nie ma co rozpaczać – można go szybko i prosto przygotować samodzielnie, w zdecydowanie mniej tuczącej wersji.

W sam raz nada się do fit dań z grilla, na które przepisy znajdziesz na naszej stronie. 

Składniki

1 SZKLANKA | 160 KCAL

  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek ⠀
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej⠀
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej⠀
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego⠀
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku⠀
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej cebuli⠀
  • 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne⠀
  • 0,25 łyżeczki soli⠀
  • 1 łyżka sosu worchestershire ⠀
  • 2 łyżki syropu klonowego (+ ewentualnie trochę więcej do smaku) ⠀

Przygotowanie

Wszystkie składniki wlewamy do garnka  i gotujemy 10-15 min. na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.⠀


Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

fit sos barbecue_przepis
przepis: fit sos barbecue

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź