Skip to content Skip to footer

Grillowanie na diecie: 7 przepisów

Co weekend od maja do września powietrze wokół domków jednorodzinnych, działek i parków wypełnia zapach grillowanej karkówki i kaszanki. Grillowe uczty w polskim wydaniu zazwyczaj nie są sprzymierzeńcem odchudzania. Da się to jednak zmienić.

Więcej na temat grillowania na diecie znajdziesz w artykule Jak grillować i nie przytyć

A poniżej znajdziesz 7 prostych, zdrowych potraw do przyrządzenia na ruszcie.

Grillowana złocista kukurydza

1 PORCJA | 273 kcal

Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 łyżka masła
  • posiekane liście oregano, bazylii i pietruszki

Przygotowanie:

Kolbę włożyć na 20 min do zimnej wody, aby nią nasiąkły. Następnie kukurydzę wyjąć z wody, położyć na
dobrze rozgrzanym grillu. Grillować około 20 minut bezpośrednio nad rozżarzonymi węglami (tak, aby ogień
ich nie dosięgał). Podczas grillowania kukurydzę obracać. Masło wymieszać z posiekanymi drobno ziołami.
Grillowaną kukurydzę podawać z ziołowym masełkiem.


Ryba z grilla

1 PORCJA | 323 kcal

Składniki:

  • 200 g chudej ryby (np dorsz, mintaj, morszczuk, sola)
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,25 łyżki musztardy
  • 0,25 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,25 octu winnego
  • ostra papryka, sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyty filet włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. Następnie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem. Składniki sosu (olej, ocet winny, przecier pomidorowy, musztarda, ostra papryki, szczypta cukru, sól) starannie wymieszać. Posmarować rybę sosem, włożyć do specjalnych koszyczków lub na tacki, ułożyć na rozgrzanym ruszcie (lub włożyć do piekarnika) i upiec z obu stron. W czasie pieczenia co jakiś czas smarować sosem.


Grillowana ryba w ziołach

1 PORCJA | 191 kcal

Składniki:

  • 0,5 cebuli
  • 150 g chudej ryby (np dorsz, mintaj, morszczuk, sola)
  • 3 łyżki koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżki oleju rzepakowego
  • tymianek

Przygotowanie:

Cebulę obrać, posiekać. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Z cebuli, ziół, oleju i soku cytryny utrzeć marynatę i włożyć do niej kawałki ryby. Odstawić na 1 godzinę. Wyjąć rybę z marynaty i smażyć na grillu (ewentualnie patelni grillowej lub normalnej) po 4 minuty z każdej strony. Upieczoną rybę posypać tymiankiem.


Warzywna sałatka z grillowanym halloumi

1 PORCJA | 330 kcal

Składniki:

  • garść miksu sałat
  • garść rukoli
  • 1 ogórek kiszony
  • 0,5  papryki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 50 g sera halloumi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżki musztardy
  • 0,5 łyżki miodu

Przygotowanie:

Na sałacie ułożyć pokrojone warzywa, kawałki zgrillowanego sera. Sałatkę polać sosem z oliwy, musztardy i miodu.


Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym

1 PORCJA | 256 kcal

Składniki:

150 g polędwicy wieprzowej

0,5 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Polędwiczkę pokroić w plastry, lekko rozbić je pięścią. W miseczce wymieszać sos sojowy z oliwą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Mięso włożyć do marynaty, odstawić na ok 30 minut.  Grillować na złoty kolor z obu stron.


Szaszłyki na grill

1 PORCJA | 307 kcal

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 0,5 cukinii
  • 100 g pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 papryki
  • 1 plaster boczku
  • przyprawa do kurczaka, sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawie. Warzywa pokroić i ponadziewać na przemian z mięsem i boczkiem na patyczki do szaszłyków. Zgrillować.

A do szaszłyków polecamy domowy fit sos barbecue.


warzywne szaszłyki_zdrowe przepisy

Szaszłyki warzywne z grilla

1 PORCJA | 299 kcal

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 100 g pieczarek
  • 1 ogórek zielony
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżki sosu sojowy
  • 1 cebula
  • pieprz, zioła, np. prowansalskie, bazylia, tymianek

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, odkroić ogonki. Cebulę, ogórka i cukinię pokroić plastry. Pomidory okroić naokoło, żeby powstały kawałki samego miąższu, bez pestek. Nadziewać wszystko na mokre patyczki, zachowując różnorodność kolorów.

Marynata: wmieszać oliwę z sosem sojowym, dodać zioła. Maczać szaszłyki w marynacie, grillować (można piec w piekarniku), aż warzywa będą al dente.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź