Uwielbiamy arbuza w sałatkach, np. z fetą. Albo w takiej wersji – z kaszą i serem halloumi. Pachnie wakacjami!
Składniki
2 PORCJE
- 80 g kaszy pęczak (lub bulgur)
- 200 g arbuza (bez skóry)
- 20 g pestek dyni
- 100 g sera halloumi
- 0,5 ogórka
- skórka i sok z 1 cytryny
- garść natki pietruszki i / lub świeżej bazylii
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżka kaparów
Przygotowanie
- Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Arbuza pokroić w ok. 2-cm kostkę. Ogórka pokroić w plasterki. Posiekać zioła.
- Ser pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a następnie usmażyć na patelni grillowej.
- Zrobić dressing: w szklance wymieszać skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny, oliwę, szczyptę soli i pieprzu.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać dressingiem.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: