Skip to content Skip to footer

Sałatka z arbuzem i pęczakiem

Uwielbiamy arbuza w sałatkach, np. z fetą. Albo w takiej wersji – z kaszą  i serem halloumi. Pachnie wakacjami!

Składniki

2 PORCJE 

  • 80 g kaszy pęczak (lub bulgur)
  • 200 g arbuza (bez skóry)
  • 20 g pestek dyni
  • 100 g sera halloumi
  • 0,5 ogórka
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • garść natki pietruszki i / lub świeżej bazylii
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka kaparów

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Arbuza pokroić w ok. 2-cm kostkę. Ogórka pokroić w plasterki. Posiekać zioła.
  3. Ser pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a następnie usmażyć na patelni grillowej.
  4. Zrobić dressing: w szklance wymieszać skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. 
  5. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać dressingiem.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

zdrowe przepisy_sałatka z arbuzem
zdrowe przepisy: sałatka z arbuzem

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź