Skip to content Skip to footer

Zupa curry

Curry – ta przyprawa pojawia się w naszych przepisach dość często. Pomaga w walce z nowotworami, przyspiesza metabolizm, wspomaga procesy trawienne i prawidłową pracę serca – a to tylko kilka z jej właściwości zdrowotnych. Dlatego robimy z nią indyjskie gulasze, dodajemy do marynat, a także do… zupy. Wypróbuj ten przepis na gęstą, warzywną zupę curry.

 

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: 320 kcal

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 0,5 papryki
  • 2 pomidory
  • 2 szklanki bulionu
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 6 g żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru lub kawałek świeżego, startego
  • chili
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć w garnku, na oleju.
  2. Dodać imbir, startą na tarce marchewkę, drobno pokrojoną cukinię i paprykę. Podsmażyć, dodać pastę curry.
  3. Wlać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  4. Dodać obranego ze skórki, pokrojonego pomidora. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Zmiksować z mlekiem kokosowym na krem. Udekorować orzechami i kolendrą. Można podać z ugotowanym makaronem ryżowym. 

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

dietetyk online_zdrowe przepisy_zupa curry
zdrowe przepisy: zupa curry

 

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź