Tarta dyniowa (lub placek dyniowy) to jeden z klasyków kuchni amerykańskiej. I choć sama dynia jest niskokaloryczna (100 g to ok. 26 kcal), to niestety nie jest to najbardziej dietetyczny deser świata. Dlatego mamy dla Ciebie przepis na jej wersję fit. Nadal jest pysznie, ale za to zjedzenie kawałka takiej tarty na diecie nie powoduje wyrzutów sumienia. 🙂
Składniki
Masa dyniowa
- 1,5 szklanki puree z dyni (czyli upieczona i zmiksowana dynia)
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 0,25 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżki cukru brązowego
Ciasto (kruchy spód)
- 90 g masła
- 3 łyżki masła orzechowego
- 200 g mąki owsianej
- 50 g cukru brązowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
- Masło posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto. Porządnie ugnieść i rozwałkować, a następnie wyłożyć nim foremkę do tarty. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, zakryć papierem do pieczenia i wysypać na niego suchą fasolę, aby obciążyć ciasto i by nie robiły się bąble.
- Spód włożyć do piekarnika na ok. 15-20 minut. Wyjąć i zdjąć papier z fasolą.
- Przygotować masę: płatki owsiane porządnie zblendować, a następnie dodać do nich pozostałe składniki i miksować je blenderem, aż powstanie jednolita masa.
- Masę wyłożyć na spód z kruchego ciasta i piec kolejne 25-27 minut. Po wyjęciu z piekarnika masa nadal będzie lekko płynna. Należy ją wystudzić i włożyć tartę do lodówki na min. 2 godziny, aż masa stężeje.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: