Kasza gryczana zasługuje na to, aby być czymś więcej niż tylko skromnym dodatkiem do gulaszu. To dobre źródło białka i żelaza, a do tego pomaga obniżać ciśnienie krwi. Warto więc, aby regularnie czynić z niej gwiazdę obiadu – na przykład w pysznej zapiekance.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: 430 kcal
- 200 g piersi z kurczaka
- 140 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka szczypiorku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 szklanki bulionu
- majeranek, tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie
- Piersi kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
- Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać oraz posiekać.
- Zagotować bulion z dodatkiem majeranku i tymianku oraz sosu sojowego.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Rozgrzać dużą patelnię, wlać olej i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i kurczaka – obsmażyć go na złoto. Mięso przesunąć na bok i dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 2-3 minuty. Wszystkie składniki na patelni wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Dodać suchą kaszę gryczaną, zalać połową bulionu i zagotować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać resztę bulionu. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zapiekać w piekarniku przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki, szczypiorkiem i serem.