Zapach świeżego pieczywa zawsze sprawia, że cieknie nam ślinka… A jak pachnie nim cały dom, to już w ogóle jest błogo. Niestety sklepowe pieczywo często nie przypomina już tego, które pamiętamy z dzieciństwa. Nie ten smak i nie ten skład. Dlatego jeśli masz ochotę na zdrowy, pyszny chleb i pięknie pachnące mieszkanie, wypróbuj ten bardzo prosty przepis na bezglutenowy chleb gryczany – bez drożdży.
Czytaj także: Dieta bezglutenowa – jak się do tego zabrać?
Składniki
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 3 łyżeczki soli
- 700 ml wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
- nasiona czarnuszki
Przygotowanie
- Kaszę należy opłukać pod bieżącą wodą na sitku, a następnie zalać wodą i odstawić na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin do lodówki, żeby kasza nasiąknęła. Jeśli po tym czasie na wierzchu będzie utrzymywał się nadmiar wody, należy go odlać.
- Kaszę zmiksować z olejem, nasionami czarnuszki i solą. Można też dodać inne ulubione nasiona.
- Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I teraz uwaga! Ciasto w brytfance włożyć do zimnego piekarnika na kilkanaście godzin (najlepiej na całą noc). Przez ten czas ciasto powinno wypełnić całą foremkę. Następnie piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec chleb przez około 50-55 minut.