PRZEPISY

Koreański sposób na zdrowie: kimchi

Kimchi to symbol kuchni koreańskiej, który podbił kubki smakowe ludzi na całym świecie. Jednak jego wyjątkowość kryje się nie tylko w jego walorach smakowych, ale także właściwościach dla zdrowia. Zobacz, dlaczego warto je jeść.

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa produkowana z solonych warzyw poddanych fermentacji (choć istnieje też wersja na surowo). Zazwyczaj znajdziesz tam kapustę i przyprawy, takie jak: cukier, sól, cebulę, czosnek, imbir i chili. Dodatkowo może zawierać rzodkiewkę, seler naciowy, marchewkę, ogórka, bakłażana, szpinak, buraki i pędy bambusa. W uproszczeniu: to taka azjatycka wersja naszej kiszonej kapusty.

 

Eksplozja składników odżywczych

Mieszkańcy Korei Południowej nie wyobrażają sobie niemal żadnego posiłku bez kimchi, lecz to danie jest nie tylko przysmakiem, ale również bombą prozdrowotnych właściwości. Magazyn Health uznał je za jedno z najzdrowszych dań świata.

Kimchi jest niskokaloryczne, ale pełne składników odżywczych takich jak:

  • żelazo, biorące udział w produkcji czerwonych krwinek i wspomagające odporność;
  • antyoksydanty, chroniące komórki przed rozwojem wolnych rodników;
  • foliany, które uczestniczą m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwiotwórczego, nerwowego i sercowo-naczyniowego;
  • witamina B6, wspomagająca układ odpornościowy i nerwowy oraz pracę serca;
  • witamina K, odgrywająca ważną rolę m.in. w metabolizmie kostnym i krzepnięciu krwi;
  • witamina C, która m.in. poprawia odporność.

 

Szczęśliwe jelita

Podczas fermentacji kimchi tworzy się środowisko, które pozwala na rozwój i namnażanie się przyjaznych bakterii – probiotyków. Te mikroorganizmy, jeśli jedzone regularnie, mają w zanadrzu wielki wór prezentów dla naszego organizmu – pomagają m.in.:

  • przywracać i regenerować prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego
  • zapobiegać i zwalczać infekcje
  • zwalczać zaparcia
  • zapobiegać niektórym nowotworom
  • dbać o zdrowie serca
  • dbać o zdrowy układ pokarmowy
  • dbać o odpowiednią kondycję skóry

 

Wsparcie w odchudzaniu

Świeże lub sfermentowane kimchi jest przyjazne odchudzaniu – nie tylko dlatego, że zawiera mało kalorii, ale także dzięki dodatkowym zdolnościom do wspomagania utraty zbędnych kilogramów.

4-tygodniowe badanie przeprowadzone na 22 osobach z nadwagą wykazało, że jedzenie świeżego lub sfermentowanego kimchi pomogło zmniejszyć masę ciała i poziom tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, fermentowana odmiana obniżyła u badanych poziom cukru we krwi.

Badacze nie są pewni, które składniki kimchi są odpowiedzialne za te efekty, choć zakładają, że może to wynikać m.in. z wysokiej zawartości błonnika i probiotyków w tej potrawie.

 

Serce jak dzwon

Badania wskazują także, że kimchi może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Prawdopodobnie wynika to z jego właściwości przeciwzapalnych, ponieważ naukowcy wskazują, że stany zapalne mogą być podstawową przyczyną chorób serca.

Tygodniowe badanie przeprowadzone na 100 osobach wykazało również, że jedzenie 15-210 g kimchi dziennie znacząco obniżyło poziom cukru we krwi, cholesterolu całkowitego i LDL (złego) – wszystkie te czynniki są czynnikami ryzyka chorób serca.

 

Jak zrobić kimchi?

Składniki:
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 szklanka soli
  • 1 szklanka soli morskiej
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 litr wody
  • 1 dymka
  • 1 marchewka

Sos:

  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 200 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 świeże papryczki chili
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mały kawałek imbiru
  • pół cebuli
  • 3 łyżki sosu rybnego

 

Przygotowanie:
  1. W wodzie rozpuścić sól i przez 3-5 godzin namaczać w niej całą, umytą kapustę.
  2. Przygotować sos: do małego garnka wsypać mąkę ryżową, dodać wodę i wymieszać tak, aby nie powstały grudki. Zagotować i ostudzić. 2 łyżki tak przygotowanego kleiku zblendować z resztą składników sosu.
  3. Namoczoną kapustę odcisnąć z wody, przekroić na pół i porządnie umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć i oprószyć solą morską. Kapustę odłożyć na pół godziny i znów umyć, a następnie odsączyć.
  4. Dymkę pokroić na kawałki, a marchewkę w cienkie słupki. Dodać do kapusty wszystkie składniki: sos, marchewkę, dymkę i sezam. Dokładnie natrzeć nimi każdy liść kapusty. Jeśli kapusta jest zbyt słodka – dodać trochę sosu rybnego, a jeśli zbyt słona – cukru.
  5. Połówki kapusty ułożyć w szklanych słoikach (lub naczyniach) i lekko zakręcić. Trzymać w temperaturze pokojowej przez 1-4 dni, do momentu, aż pojawią się bąbelki. Następnie słoiki porządnie zakręcić i wstawić do lodówki. Kimchi będzie gotowe do jedzenia po 3 dniach.

 

 

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

Write A Comment