Skip to content Skip to footer

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem

Uwielbiamy faszerowane warzywa – na rozmaite sposoby.  Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem zaspokoi nawet zimowy apetyt, ale nie będziesz się po niej czuł ociężały. 🙂 

Składniki:

2 PORCJE | 1 PORCJA: 460 KCAL

  • 1 cukinia
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 150 g mięsa mielonego
  • 4 suszone pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, kurkuma, suszone oregano, chili, słodka papryka, cynamon

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  2. Cukinię przekroić poziomo na 2 części. Łyżeczką wydrążyć nasiona i je wyrzucić. Zrobić nacięcie nożem wkoło cukinii mniej więcej 2-3 mm od brzegu, wyjąć łyżeczką zaznaczony miąższ ze środka, posiekać (chodzi o to, aby zrobić nieco więcej miejsca na farsz).
  3. Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, skropić łyżeczką oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i zapiekać przez 15 minut.
  4. W międzyczasie ugotować kaszę oraz zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodając starty czosnek oraz pod sam koniec miąższ z cukinii, smażyć z cukinią jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Wyłożyć do miski.
  5. Dodać mielone mięso, pokrojone pomidory suszone, resztę przypraw: kurkumę, ostrą i słodką paprykę, cynamon, kmin rzymski. Doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę i wszystko wymieszać.
  6. Wyjąć podpieczoną cukinię z piekarnika, nałożyć nadzienie i wstawić do piekarnika na 25 minut. Na 5 minut przed końcem posypać serem. Udekorować kolendrą lub natką.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź