Skip to content Skip to footer

Dieta bez mięsa: skąd czerpać białko?

Według tegorocznego raportu agencji IQS aż 43% Polaków ogranicza lub w ogóle rezygnuje ze spożycia mięsa. Jednym z największych wyzwań przy takiej diecie jest zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Dowiedz się, jakie warzywa jeść i czy białko roślinne w ogóle może być dobrą alternatywą dla zwierzęcego.
 

Jakie białko jest najlepsze?

Białka zbudowane są z około 20 rozmaitych aminokwasów. Niektóre z nich organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie (syntetyzować), natomiast 8 z nich (u dzieci – 10) – tzw. egzogennych – musimy dostarczyć gotowych, z pożywienia. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy wszystkich tych związków.
Niektóre białka zawierają cały komplet aminokwasów egzogennych, natomiast inne są ubogie w niektóre z nich. Białko pełnowartościowe znajdziemy głównie w mięsie i innych produktach pochodzenia zwierzęcego, np. nabiale i jajkach. Spośród roślin jego źródłem są:

  • spirulina
  • chlorella
  • amarantus
  • komosa ryżowa.

Pozostałe warzywa zawierają białka niepełnowartościowe. Na szczęście, stosując zróżnicowaną dietę, jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi pełen zestaw niezbędnych aminokwasów.  Nie musimy siedzieć z tabelą wartości odżywczych, żeby uzupełnić wszystkie aminokwasy w ramach jednego posiłku – wystarczy, że zadbamy o to, aby w ciągu dnia jeść w sposób urozmaicony.
 

Co dziesiąta kaloria z białka

Jednak czy warzywa mogą dostarczyć nam ODPOWIEDNIĄ ilość białka? Zacznijmy od tego, że obsesja z ostatnich lat, na punkcie tego, że potrzebujemy jeść jak najwięcej białka, jest lekko przesadzona. Jeśli nie uprawiamy wyczynowo sportu, a siłownia nie jest naszym drugim domem, białko powinno stanowić 10-15% energii, którą przyjmujemy w ciągu dnia. Eksperci wskazują, że mężczyźni w wieku 19-70 lat powinni spożywać 0,84 g białka / kg masy ciała, a kobiety – 0,75 g. Tak więc kobiecie ważącej 60 kg wystarczy już 45 g białka.

No dobra, ale ile roślin trzeba jeść, aby pokryć to zapotrzebowanie? Na przykład tyle:

Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego + 2 łyżki masła orzechowego – 15 g

Drugie śniadanie: 150 g jogurtu sojowego – 6 g

Obiad: curry z 1 ugotowanym ziemniakiem, 1 szklanką ugotowanej soczewicy , 1 szklanką ugotowanej kaszy bulgur – w sumie 27 g

Kolacja: 2 kromki chleba pełnoziarnistego + 2 łyżki hummusu  – 10 g

W SUMIE: 58 g białka

Jak widać, zapewnienie odpowiedniej ilości białka nie jest misją niemożliwą. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że poddając warzywa obróbce, tracimy część substancji odżywczych, w tym białka.

Aby ograniczyć te straty:

  • gotuj warzywa jak najkrócej – staraj się ich nie rozgotowywać;
  • używaj do gotowania jak najmniejszej ilości wody, do której uwalniają się substancje odżywcze z warzyw;
  • nie wylewaj wody pozostałej z gotowania – wykorzystaj ją do zup lub sosów.

 

Produkty bogate w białko

Jeśli więc przechodzisz na weganizm, wegetarianizm lub fleksitarianizm (to mądrze brzmiąca nazwa na ograniczanie spożycie mięsa), oto produkty, które zawierają największe ilości białka roślinnego:

białko roślinne, białko w produktach roślinnych

Jeśli potrzebujesz dodatkowych konsultacji związanych z ułożeniem zbilansowanej diety bez mięsa, skontaktuj się z nami.

dietetyk Łódź - AnMa

 

białko w diecie wegetariańskiej

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź