PRZEPISY

Gazpacho

Gazpacho to nasza kulinarna broń na upały. Ten hiszpański chłodnik przygotowuje się z dojrzałych, świeżych pomidorów i innych sezonowych warzyw. Przygotuj ją na lunch lub obiad, aby orzeźwić się podczas najgorętszych dni w roku.

Składniki:

4 PORCJE | 1 PORCJA:  350 kcal

  •  4 dojrzałe pomidory
  • 1,5 niedużego zielonego ogórka
  • 7 kromek chleba razowego
  • 1, 5 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 0,3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 5 łyżek oliwy
  • 0,2 szklanki octu z czerwonego wina
  • sól

Przygotowanie:

  1. Miąższ 5 kromek chleba porwać, wrzucić do blendera i zalać oliwą, sokiem pomarańczowym oraz octem.
  2. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na cząstki i dołożyć do chleba, wraz z obraną 1 cebulą, 1 papryką (bez gniazd nasiennych), obranym czosnkiem i 1 ogórkiem.
  3. Wszystko zblendować na gładką masę, doprawić odrobiną soli i przetrzeć przez sito.
  4. Zupę włożyć na kilka godzin do lodówki.
  5. Pozostałe połówki ogórka, papryki i cebuli drobno posiekać. Pozostałe 2 kromki chleba podpiec w tosterze lub na patelni i pokroić w dużą kostkę.
  6. Zupę rozlać do talerzy, posypać posiekanymi pozostałymi warzywami, pietruszką i grzankami z chleba.

Napisz komentarz