Skip to content Skip to footer

Chłodnik z ogórków

Gdy nadchodzą upały, jedną z ostatnich rzeczy, na jaką mamy ochotę, jest stanie przy garach, a potem siadanie przed talerzem parującego, obfitego obiadu. W taką pogodę wybieramy chłodniki – na przykład chłodnik litewski, pachnący Hiszpanią pomidorowy chłodnik gazpacho lub właśnie chłodnik z ogórków.  Robi się go bardzo szybko, jest pożywny, a jednocześnie lekki, a w dodatku, jak sama nazwa wskazuje, cudownie chłodzi.

Chłodnik ogórkowy

Szybka, prosta zupa na ochłodzenie w upały
Danie zupy
Rodzaj dania wege
porcje 4 porcje
Kalorie 290 kcal

Składniki
  

  • 6 szt świeżych ogórków gruntowych
  • 1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 0,5 pęczka rzodkiewki
  • 4 szt. jajek
  • 4 szt. młodych ziemniaków
  • sól, pieprz

Przygotowanie
 

  • Ogórki i rzodkiewki umyć, a następnie zetrzeć na tarce wraz ze skórką.
  • Dolać jogurt, doprawić solą, pieprzem. Dosypać koperek.
  • Schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  • Ziemniaki obrać i ugotować.
  • Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę.
  • Zupę rozlać na talerze, do każdej porcji dodać po jajku i po ziemniaku.
Słowa kluczowe chłodnik, ogórki, zupa

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź