Skip to content Skip to footer

Makaron udon z tofu i warzywami po koreańsku

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A do tego zdrowy? Z pomocą zawsze przychodzi kuchnia azjatycka. Tym razem mamy dla Ciebie przepis wegetariański, ale na pewno posmakuje też “mięsożercom”.

Wypróbuj ekspresowy przepis na obiad: stir fry z makaronu udon z tofu i warzywami po koreańsku. To jeden z ulubieńców podopiecznych naszego gabinetu dietetycznego. 😉 

Dietetyk - przepisy: makaron udon z warzywami po koreańsku

Makaron udon z warzywami i tofu po koreańsku

Zdrowy przepis na szybki obiad bez mięsa w stylu azjatyckim.
Danie dania główne
Rodzaj dania wege
porcje 2 porcje
Kalorie 492 kcal

Składniki
  

  • 180 g tofu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 240 g makaronu udon
  • 1 papryka
  • 1 nieduża cukinia (400 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżki mielonego imbiru
  • papryka ostra, słodka i wędzona
  • sól, pieprz

Przygotowanie
 

  • Tofu pokroić w kostkę. Dodać do miski, posypać mąką i solą. Dodać trochę imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Na patelni rozgrzać połowę porcji oleju i podsmażyć tofu, aż będzie złociste. Zdjąć z patelni.
  • Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
  • Wszystkie warzywa pokroić i wrzucić na patelnię z pozostałą porcją oleju. Podsmażyć, aż trochę zmiękną. Z powrotem dodać tofu.
  • W szklance przygotować sos: trochę wody, papryka słodka, ostra i wędzona, sos sojowy, cukier, ocet ryżowy. Wymieszać. Wlać do warzyw. Dodać makaron, posypać szczypiorkiem. wymieszać.
Słowa kluczowe makaron, obiad, tofu, udon

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź